Ten Damme Totaalleverancier van bodemstrooisels

TEN DAMME AL MEER DAN 40 JAAR ERVARING IN HET LEVEREN VAN BODEMSTROOISEL

Ten Damme B.V. in Groenlo is al veertig jaar totaalleverancier van hoge kwaliteit bodemstrooisels. Naast het leveren van containers losgestorte houtvezel of zaagsel, perst het bedrijf in eigen beheer balen houtvezel en zaagsel. “Voor een goed stalklimaat geldt hoe droger, hoe beter. Vocht verhoogt de kans op schimmels en bacteriën en als het strooisel nat is, neemt het minder urine op”, legt Willie ten Damme uit, die samen met zijn broers Henk en Johan het familiebedrijf Ten Damme runt.

PUUR EN ONBEHANDELD

Hoewel Ten Damme ook stro levert, ligt de focus op de productie van houtvezel. “Door het droge voorjaar en de natte periode daarna heerst er een enorme schaarste in de strowereld. Daardoor zijn de prijzen drastisch gestegen en ook de kwaliteit is veelal onvoldoende. Daarnaast neemt houtvezel veel meer vocht op dan stro en vlas”, vervolgt Ten Damme die selecteert op de beste kwaliteit houtvezels en alleen puur en onbehandeld hout zonder enige toevoeging verwerkt.
Andere voordelen ten opzichte van vlas is dat houtvezel in de stal niet glad is en daarnaast heb je bij het gebruik van houtvezel geen last van muizen in je stal…

STOF ERUIT

In de productiehal in Groenlo beschikt het bedrijf over een hypermoderne persinstallatie waar de door Ten Damme geselecteerde houtvezels en zaagsel worden geperst. Daarbij worden de materialen meerdere keren gezeefd en wordt een scheiding gemaakt tussen de grovere houtkrullen en het fijne zaagsel. In dit proces wordt nagenoeg al het stof – wat slecht is voor de luchtwegen van paarden – eruit gezogen en apart afgevoerd.

VERNUFTIG

Naast de standaardmaat krullen, verkoopt Ten Damme sinds kort ook XL-krullen. “We merkten dat er behoefte is aan extra grove witte krullen. Deze zorgen voor een extra volume in de stal, zijn extra zacht en bevatten nog minder stof. Daarnaast oogt het ook erg mooi in de stal”, zegt Ten Damme over de nieuwste toevoeging aan zijn assortiment, dat overigens bestaat uit meerdere vernuften. Zo kan de verpakking van de balen voorzien worden van naam en logo van de afnemer en produceert het bedrijf 100% waterdichte stretchhoezen. Die gaan over een pallet met 42 balen waardoor deze probleemloos buiten neergezet kunnen worden. Naast de productie verzorgt Ten Damme ook het transport in eigen beheer. “Hierdoor zijn we flexibel in de leveringen en onze vrachtwagens zijn uitgerust met een eigen heftruck. Zo kunnen we de pallets op elke gewenste plek neerzetten.”

ALS BESTE GETEST

Een aantal jaar geleden kwam de houtvezel van Ten Damme als beste uit de ‘Bit Grote Strooisel Test’. Daarbij werden verschillende soorten strooisel getest op de hoeveelheid vocht die het strooisel op kan nemen, het gehalte aan schadelijke stofdeeltjes en de verteerbaarheid op de composthoop. “We blijven doorontwikkelen en zijn er trots op dat onze houtvezel toen al als beste uit de test kwam”, besluit Ten Damme.

MEER INFORMATIE

Ten Damme produceert balen houtvezel in verschillende gewichten zoals 20 en 22 kg. en levert vanaf twee pallets aan huis. Kleinere aantallen kunnen dagelijks in Groenlo afgehaald worden. Daarnaast verkoopt het bedrijf stro, vlas, luzerne en houtchips en schillen voor de manegebodem. Kijk voor meer informatie op www.tendamme.nl of beter nog kom een keer op ons bedrijf zodat wij meer informatie kunnen geven.